Akrilik Zemin Kaplama

Akrilik Zemin Kaplama

Akrilik Boya, boyama işlerinde en çok tercih edilen boya çeşitlerinin başında gelmektedir. Bu boya cinsi hem yağlı boya kıvamındadır, hem de sulu boya parlaklığındadır. Boya çeşitleri arasında en dayanıklı olanlarından biridir. Akrilik boya, ister direkt olarak, ister su ile inceltilerek kullanılabilir. Akrilik boyanın nasıl kullanılacağı tamamen kullanım alanı ile ilgilidir. Uygulanacak yüzeye bağlı olarak şekillendirilebilir. Bu tarz boyalar spor alanlarında sıkça kullanılmaktadır. Özellikle; tenis kortu, basketbol sahası ve çok amaçlı sahalarda akrilik zemin tercih edilmektedir. Akrilik boyanın kuruma süresi diğer boyalara göre çok daha kısa sürede gerçekleşmektedir. İçine inceltici konulması bu sürede değişikliğe neden olmayacaktır. İnceltici uygulanması sadece boyanın daha kolay kullanılabilirliğini sağlamaktadır.

Akrilik boya genellikle beyaz renktedir. İçerisine farklı renkler eklenerek istenilen renk tonu elde edilebilir. Burada gerçekleştirilen renk tamamen kişinin zevkine ve hayal gücüne bırakılmaktadır. Akrilik boyalar yüksek performanslı boyaların başında gelmektedir. Dış şartlara uyum sağlayan bu boya, her türlü hava şartına da dayanıklılık göstermektedir. Bu nedenle dış boya işlerinde tercih edilen ilk boya akrilik boya olmaktadır.

Akrilik boya içinde kullanılan akrilik maddesi bu endüstrinin en önemli maddesidir. Su bazlı bir madde olması, boyanın oldukça fazla dayanıklı olmasına neden olmaktadır. Akrilik maddesi boyaya çok hızlı kuruma özelliğini verirken, boyanın zemine çabuk yapışmasını da sağlamaktadır. Hem hava koşullarına ve dış ortamın etkilerine karşı dayanıklı olan hem de çabuk yapışma özelliği bulunan akrilik sistem, özellikle dış kaplama uygulanacak alanlarda tercih edilmektedir. Dayanıklılığı sayesinde uzun süre kullanılabilmektedir.

Akrilik zemin kaplama kullanımının ardından elastik bir yapıya dönüşür. Bu da alt tarafta güçlü bir tabakanın oluşmasına neden olur. Özellikle binderin kullanıldığı alanlarda olmazsa olmazlardan biri de akrilik boyalardır. Akrilik zemin ile kaplanan alanlar canlı ve parlak bir görünüme sahip olurlar. Çabuk kuruma özelliğinden dolayı çok hızlı uygulanması gereken bir tekniktir. Bu nedenle de bu konuda usta bir kişi ile yaptırılması tavsiye edilir.

Boyanın çabuk kurumasını engellemek için bazı maddelerle destek sağlansa da bu konuda çok fazla başarı elde edilemez. Yan ürünlerden çok fazla etkilenmeyen akrilik boya, çabuk kuruma özelliğine devam edecektir.

Özellikle spor zeminlerin yüzeylerinde kullanılan akrilik boyalar istenilen renklerde üretilir. Genel olarak akrilik, 2 – 3 mm kalınlığında uygulanmaktadır. Özellikle yıpranmaya müsait oyun olanlarında kullanılan akrilik, dayanıklılığı sayesinde uzun yıllar rahatlıkla kullanılabilir.

Akrilik zemin uygulamasının kullanıldığı alanlar;

  • Yürüyüş parkurları ve bisiklet yolu
  • Tenis kortları
  • Basketbol sahaları
  • Voleybol/hentboll sahaları
  • Çok amaçlı spor sahaları
  • Skating roller pistleri
  • Atletizim pistleri
  • Bowling ve bocce sahaları
  • Anti-shock çocuk oyun alanları


Akrilik zemin altyapı hazırlığı;

Alt Yapı : Sahaların inşa edileceği alan düzgün bir şekilde tesviye edildikten sonra etrafı 60cm x 20cm’lik bir bordür ile çevrilir. Bordürün betonu dökülürken, kalıbın içerisine her üç metrede bir, tel örgü için kullanılacak boruların mapaları yerleştirilir. 20cm’si toprağın içerisinde kalacak bu bordürün içerisindeki alan önce 15cm yüksekliğinde irice taşlarla doldurularak sıkıştırılır. Bu sıkıştırılmış zemin üzerine ortalama 15cm, %50 taş tozuyla karışık mekanik stabilize (mıcırlama) yapılır. Bu işlem sırasında sahaya enlemesine ve tek taraflı, metrede binde 6-8 meyil verilir. Bu meyil yağmur sularının sahanın üzerinden rahat kayması ve dolayısıyla kurumasını kolaylaştırmak için yapılır. Mıcırlama sırasında alttan gelebilecek suları önlemek ve üstteki kaplamayı korumak için plastik drenaj boruları kullanılır ve bunların ağızlarının karşısına bordürde deşarj delikleri bırakılır. Yukarıdaki işlemler sırasında saha sık sık sulanarak zeminin iyice oturması sağlanır ve asfaltlamaya hazır hale getirilir.

Asfalt yüzeyler : Asfalt yüzeyin en az 14 gün önceden prizlendiğinden emin olunur. Yüzeydeki tüm yağ, kir, gevşek ve kabarmış tabakalar temizlenir.

Beton yüzeyler : Bulunduğunuz yörede asfalt temini zor veya mümkün değilse bu kez asfalt yerine beton kullanılmalıdır. Ancak beton çatlamayacak şekilde imal edilmelidir. Üst kısmı ise helikopter metodu denilen sistem ile çok düzgün bir şekilde perdahlanmalıdır. Kati suretle derz bırakılmamalı, imalat sırasında bırakılacak derzler ıslah edilmelidir zira betondaki oynama ve çatlamalar aynen yukarıya intikal ederek akrilik kaplamayı çatlatabilecektir. Zemin imalatı sırasında sahaya gerekli meyil verilmelidir.

Akrilik Zemin Uygulama Teknik Şartnamesi

Hazırlık : Kürünü tamamlamış asfalt zemin yüzeyi temizlenerek, toz ve yabancı maddelerden arındırılır.

1. Katman: Uygulanacak malzemenin tutuculuğunu artırmak için yüzeye Primer (Astar) uygulaması yapılır.

2. Katman: Astar uygulamasının ardından zemindeki gözenekleri kapatmak için Resurfecer katmanı uygulanır.

3. Katman: Daha sonra zemine üç kat Coushion (toz SBR karışımı) uygulanarak elastik katman oluşturulur. (İsteğe bağlı olarak tek kat veya üç kat yapılır.)

4. Katman: Oluşturulan katman üzerine iki kat akrilik boya uygulaması yapılır.

5. Katman: Akrilik boya üzerine projeye uygun olarak oyun çizgileri çizilir ve saha kullanıma hazır hale getirilir.

Galeri